divendres, 30 de desembre del 2011

NOTA DE PREMSA SOBRE L'ALTERNATIVA DE COMPROMÍS-GUADASSUAR AL MACROABOCADOR


Contràriament al que afirma l’alcalde de Guadassuar i president del Consorci sobre l’ampliació de la Planta de Residus de Guadassuar i la construcció d’un macroabocador al polígon de la Garrofera de Guadassuar (“es un proyecto pionero, medioambientalmente y socialmente irreprochable, y que garantizará que la tasa a pagar por los vecinos sea un 10% más económica”) el sistema proposat és antic, antiecològic, extraordinariament costós i altament perjudicial per a la salut humana i la conservació del medi. Perquè el problema d’arrel no és la seua ubicació, ja que aquestes obres no són més que la conseqüència directa de la mala gestió de residus que es practica a les nostres poblacions.

Al sistema proposat pel Consorci, el fem es recull pràcticament sense separar, la qual cosa provoca que a la Planta de Residus s’haja de separar el fem orgànic de l’inorgànic. Com a conseqüència, la separació de vidre, llandes, plàstics, etc. que fa la Planta està contaminada, de manera que perd valor, com també perd valor i qualitat el compost que allí es fabrica, per contindre restes de plàstics, vidre, etc. cosa que baixa el preu i dificulta la seua comercialització. Això ha generat un altre problema: què fer amb el rebuig de la Planta. I la solució és la que ara planteja José Ribera, compactar, empaquetar i soterrar. 

Tanmateix, les polítiques i normatives ambientals de la Unió Europea es basen en els principis de precaució i prevenció. D'altra banda, el VI Programa d'Acció Ambiental de la UE planteja com a objectiu principal la dissociació entre creixement i la producció de residus i esmenta la prevenció com a principal element de la política de gestió de residus.

Seguint a Green Peace: “el model actual  és dependent de grans plantes i té molt poca capacitat d’adaptació  a les situacions de canvi. És un model que està arribant al seu límit i que no és flexible per a adaptar-se per ell mateix al foment de la prevenció, la reutilización o el reciclatge de diferents fraccions de residus” Cal tenir en compte que la recollida selectiva serà obligatòria a Europa en uns anys. I conclouen:
1.- El model de gestió actual de residus és un fracàs:
2.- No assegura el compliment de la legislació europea.
3.- La prevenció és l’opció oblidada
4.- Les dades són de difícil accés, poc fiables i confuses

D’aquesta manera, com diu Joan Puchol, regidor de Compromís a Guadassuar, “el millor macroabocador és el que no fa falta”. I és cap ahí on s’hauria d’haver encaminat des del principi el treball del president del Consorci, en el plantejament de les anomenades “bones  pràctiques” en la gestió integral dels RSU, amb molt bons resultats en tots els aspectes: econòmic, social i mediambiental. Aquestes bones pràctiques són models a imitar, i en el seu moment han sigut pioners. El model proposat pel Consorci ja està superat des del 1983 (Pamplona) pels mateixos que el van implantar, i no s’adapta al futur que marquen les normatives europees. Un sistema que naix a destemps, antic i obsolet. De segur que el Consorci té recursos per contractar un bon consultor mediambiental expert en gestió de residus que els assessore en aquest sentit.
Com que el president del Consorci afrima a la premsa que “Desde Presidencia del Consorcio se conmina, como siempre, a que cualquier miembro que tenga alguna propuesta concreta y viable para resolver los problemas de los residuos del Consorcio, la haga llegar, para poder ser estudiada y que los responsables públicos realicen una labor en positivo”, des de Compromís de Guadassuar, li hem presentat una proposta alternativa, tot tenint en compte aquestes bones pràctiques que ja funcionen a Europa i a l’Estat espanyol. En concret:
1.-Canviar el sistema de recollida pel sistema anomenat porta a porta. La informació amb detall de dit sistema es pot trobar en aquest manual explicatiu: http://www.portaaporta.cat/documents/arxiu_portaaporta_11.pdf) Aquest sistema ha produït una reducció del 80% de rebutjos.
2.-Implantar el sistema de recollida d’envasos SDDR, actualment usat per  més de 40 països del món, entre ells Alemanya, i avalada per grups ecologistes com Green Peace, Ecologistes en acció, CCOO, USO, etc. (explicació a http://www.retorna.org), que recupera 9 de cada 10 envasos de vidre i plàstic.
3.- Perquè siga un sistema socialment just, ha de pagar menys qui més esforços faça per reciclar, tant a nivells de persones com de poblacions, amb els cànons corresponents. És el que s’anomena “pagament per generació”, model inspirat en Itàlia, Bèlgica i EEUU. A Espanya funciona a municipis com Torrelles de Llobregat amb gran èxit.

Per als anomenats residus voluminosos són models de bones pràctiques les que fan : Traperos de Emaús de Pamplona, Fundació Engrunes de Barcelona, R que R d’Albacete, Recikleta de Basauri, Traperos de Emaús de Bilbao i Fundació Deixalles de Mallorca, que han aconseguit generar molts llocs de treball.

Amb la posada en marxa d’aquests sistemes, que són complementaris, s’aconseguiria una importantíssima reducció de Tones de fem, amb la consegüent reducció de la taxa (que es calcula tenint en compte el fem anual dipositat a la Planta per una població dividit pel nombre d’habitants). Una reducció molt més important que el 10% proposat pel sistema actual, sense comptar l’estalvi econòmic per no ser necessari ampliar la planta ni fer cap macroabocador, que tant de rebuig social i impacte mediambiental han generat a la comarca. El compost fabricat a la planta seria més pur i de major qualitat, augmentant la seua comercialització i guanys econòmics, ja que reduiria també l’esforç actual de l’empresa per separar.

Per tot açò el regidor de COMPROMÍS, Joan Puchol, vol fer una crida als responsables polítics municipals de la Ribera-Valldigna i demana a tots els membres del Consorci que estudien amb atenció aquesta alternativa: més econòmica, més eficaç i eficient, més respectuosa amb el medi i amb la salut de les persones i que no crea rebuig social, al contrari. Amb una menor inversió es rebaixa molt més la taxa. També crearà llocs de treball en cada poble. Més compatible amb la directiva europea, i per tant, amb major projecció de futur.

Una reflexió final, amb les paraules d’un dels màxims experts a Espanya en residus: Alfonso de Val: ¿Cómo es posible que, si esta forma de abordar la gestión de los residuos urbanos domésticos, mediante la participación ciudadana en la separación en origen, su recogida selectiva y el posterior aprovechamiento, que afecta ya a decenas de millones de personas en los países de

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada