dilluns, 19 de desembre del 2011

PROPOSTA DE REBAIXA DEL VALOR CADASTRAL


Joan V. Puchol Pérez, Portaveu del Grup Polític Municipal Coalició Compromís, en virtut d’allò que disposa La Llei de Règim Local Valencià (Article 116) i el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de l’Ajuntament de Guadassuar, presente la següent PROPOSTA, perquè, s’incloga en l’Ordre del dia del pròxim Ple Ordinari que se celebre a l’Ajuntament de Guadassuar.

Exposició de motius:

Guadassuar aplica l’IBI en base a la darrera revisió col·lectiva dels valors cadastral, que comença a aplicar-se en l’exercici 2004. És obvi que la darrera revisió, es va fer en una conjuntura del mercat immobiliari en plena expansió fruit de la “bombolla immobiliària” alimentada per les taxacions fraudulentes que els bancs practicaven en aquest període, fet que va alterar artificialment el valor dels immobles. Valos que han pujat cada any.
La Direcció General del cadastre no ha encetat d’ofici cap mena d’actuació tendent a revisar les desviacions valoratives causades pels fets exposats, i que posteriorment va ocasionar una situació de crisi a nivell mundial.
Amb l’esmentada crisi, s’ha produït la davallada dels valors dels immobles, que ara mateix continuen amb una tendència a la baixa que finalitzarà en el moment en què s’arribe al punt d’equilibri en el mercat immobiliari.
La davallada mitjana de preus de l’habitatge es situa a hores d’ara entre el 35 – 40% i els experts auguren un recorregut a la baixa que arribarà fins un 65% sobre els valors de referència que actualment es troben en vigor.
L’Ajuntament de Guadassuar té l’obligació de recaptar els impostos que corresponguen a cada persona, per poder donar cobertura a les obligacions que contrau per a la prestació dels serveis municipals. I les persones tenen l’obligació i el deure de contribuir amb l’IBI d’acord al valor real dels bens gravats.
El fet que la valoració vigent haja estat alterada pels fets que hem indicat, alteració que en cap cas es atribuïble al contribuent, ni tampoc a l’Ajuntament, per suposat, ocasiona sobre els contribuents un gravamen també artificial que no es correspon amb el valor real dels immobles gravats, dels quals, el valor cadastral supera actualment el preu de mercat.
Aquesta situació, a banda del que suposa per al càlcul de l’IBI, està ocasionant la impossibilitat d’efectuar transaccions immobiliàries a preu de mercat si aquest és inferior al valor del cadastre, perquè genera una plusvàlua fictícia que el venedor ha de tributar davant la Hisenda Pública.
La Legislació relativa a les Hisendes Locals indica que correspon a les Corporacions municipals instar la revisió col·lectiva dels valors cadastrals quan la valoració que s’aplica no s’ajuste als valors reals de mercat, situació que es dóna a Guadassuar actualment.

És per tot açò, que eleve la següent PROPOSTA DE RESOLUCIÓ al Plenari Municipal de l’Ajuntament de Guadassuar.

1.- Que el Ple de l’Ajuntament de Guadassuar ACORDE sol·licitar a la Direcció General del Cadastre la revisió col·lectiva a la baixa dels valors cadastrals relatius al Municipi de Guadassuar pels motius indicats.

2.- Remetre a la certificació del present acord a la Direcció General del Cadastre i als organismes que puguen ser interessats per l’adopció del present acord.

Guadassuar, a 19 de desembre de 2011




Joan V. Puchol Pérez
Regidor de Compromís

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada