dimarts, 3 de gener del 2012

PREGÓ DE VICENT IBIZA, SENSE CENSURA

Aquests són l’article d’agraïment i el Pregó de la Fira 2012. Els Festers de Sant Vicent, que volien un pregoner de Guadassuar, m’ho proposaren i jo vaig acceptar. Posteriorment des de l’Ajuntament els digueren que el pregó el faria una altra persona.
Vicent Ibiza Osca, -Xilo- (Guadassuar, 1955)




AGRAÏMENTS  ( ARTICLE PER AL LLIBRE DE FESTES)
En primer lloc donar les gràcies als Festers de Sant Vicent i la Divina Aurora, per fer-me Pregoner de la Fira del 2012. I després explicar com,  des de l’Edat Mitjana les fires eren l’esdeveniment més important en la vida d’un poble; els llauradors i artesans bescanviaven collites i  manufactures i es podia trobar llegums, llana, espardenyes, llibrells i teixits; tambè hi havia  cavalls, porcs o gallines  i els veïns de les rodalies acudien a abastir-se d’allò que necessitaven.  Al voltant d’aquesta gentada hi acudien el joglars, els titellaires i aquells que vivien d’entretindre el personal… i per suposat no faltava la missa o la processó del Sant o  la Verge a què es dedicava la fira.
Amb alguns canvis, aquestes activitats han acompayat  la Fira  de Sant Vicent des de sempre;  ha mantingut el seu vessant  religiós calebrant-se el 22 de gener, festivitat del sant patró; el carácter de diversió ha sigut des de lluny el que més s’ha potenciat. A la Fireta d’hivern de Guadassuar  hi havia de tot per la diversió dels menuts i dels grans: el vaivé, la nòria, el carrussel, els futbolins i els cavallets al Ravalet; el barracons de tir (amb la mira desviada), la tómbola o la ruleta que mai el toca al carrer del costat; a la Gran Via el trenet de la bruixa i el cotxets de xoc… i any rere any hi venien noves paraes i atraccions més modernes amb el disgust dels pares  que havien de rascar-se la butxaca. I per últim podíem comprar llibres, artesanies, formatges i pernils, xurros  i dàtils, ametlles i  panfígol;  pomes de caramel i  sobre tot porrat, canyamel i margallons; cap visitant se n'anava a casa sense alguna d’estes coses…. cal conéixer el nostre passat i les nostres tradicions si volem deixar els nostres fills un futur d’estima i respecte per la gent, pel poble i per les seues festes. Per tant, solament em queda desitjar-vos a tots, grans i menuts; forasters i del poble, festers.. que sigueu molt feliços gaudint de les festes i la Fira més gran del poble més menut de la contornà. Així que VISCA LA FIRA i VISCA LA FESTA I ELS FESTERS. De nou gràcies.

No vull acabar aquest escrit sense retre un homenatge i un record a la persona que des de jove hem va posar el cuquet de estudiar i estimar el meu poble i les seues tradicions, parle d’Agustí Roig Barrios, cronista, historiador i gran persona.


PREGÓ DE LA FIRA DE SANT VICENT 2012

Bona nit: Abans de res agrair als Festers de Sant Vicent l'ocurrència de fer-me pregoner i deixar-me dir les paraules d’inici d’aquestes festes. 
I per tots els demés explicar el que és per a mi la Fira:
És el record del xiquet de fa molts anys estava content perquè no hi havia escola…
…És la cavalcada i la Repartició de la Carn llegint les decimetes i recollint el joguets que tiraven des de la carrossa…
…És la imatge de mon pare, el tio Xilo, fumant-se l’únic puro de l’any….
…Són els dàtils, els margallons i el canyamel, el porrat i les castanyes… el coto-en-pèl de sucre i les pomes de caramel…
…També, és la por del trenet de la bruixa, la il·lusió de  pujar als cavallets, la nòria o al vaivé; les ganes de jugar a la tómbola i… l’esperança que aquella xiqueta que t’agradava vulguera pujar amb tu, al teu costat, als cotxets de xoc.
És també el…” Mare done'm diners per firar-me alguna cosa”… o millor, buscar els teus germans majors …”Tete, fira'm un joguet del barracó verd, el de l’església, el que està baix del campanar…”
Per això, tan sols desitge:
… Que els xiquets de hui, quan passe el temps guarden de la Fira uns records tan bonics i carinyosos com els meus
…I que els grans disfruteu d’estes festes, que tingueu un bon esmorzar el dia de Sant Vicent, i que tots, els del poble i els forasters que s'ho passeu dallò més bé passejant la Fira, pel Carrer Major, el Ravalet o la Gran Via, i que es trobeu molt a gust al nostre poble i a la nostra  reconeguda i estimada FIRETA DE GUADASSUAR.

VISCA LA FIRA, VISQUEN ELS FESTERS  i VISCA LA FESTA.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada