dimecres, 4 de novembre del 2009

Aquesta és la moció que he presentat a l'Ajuntament sobre el caqui. La vaig presentar el 8 d'octubre. A finals de mes l'alcalde, que al Ple de setembre admeté que no havia fet res sobre el tema, envià a les cooperatives un escrit sobre el caqui, en el qual es reproduïen aquestes propostes.
Joan V. Puchol Pérez, regidor del grup Municipal EU-BLOC-VERDS: COMPROMÍS, presenta al plenari de l’Ajuntament la següent:

MOCIÓ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

S’ha comprovat un nou rebrot del fong Mycosphaerella Nawae en el cultiu del caqui a conseqüència, previsiblement, de la climatologia dels últims dies marcada per la calor i les pluges.
En aquest sentit, s'observa un increment dels camps afectats per aquest fong que ja es va detectar, de forma important, durant la passada campanya i contra el que és complicada la seua lluita, constatant-se casos significatius de taques en els fulls i en el fruit, la qual cosa significa que estos camps no són aptes des del punt de vista comercial.
Els productors de caqui han manifestat la seua preocupació i impotència davant de la nova aparició d'aquesta plaga. L'increment de l'afecció del fong en les parcel•les de caqui és més evident a més en aquelles parcel•les que ja ho van patir al llarg de la campanya passada.
Les pèrdues a Guadassuar han sigut valorades provisionalmente en un 60% per la Cooperativa del Crist de la Penya, per un import de més de 2 milion d’euros, incloent la mà d’obra directa que genera.
PROPOSTES DE RESOLUCIÓ
1-. L’Ajuntament de Guadassuar inste a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació a incrementar el pressupost d’investigació per a trobar tan ràpid com siga possible un sistema de lluita efectiu contra aquest fong que està afectant un dels cultius més rendibles de l'agricultura valenciana.
2.- L’Ajuntament de Guadassuar inste a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació perquè faça una avaluació dels danys i impacte econòmic en el caqui de la Ribera, i confeccione un Pla d’Ocupació per als municipis afectats.
3-. L’Ajuntament de Guadassuar inste a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació perquè establisca urgentment una línia d'ajudes que compense les pèrdues que patiran els productors de caqui durant esta campanya, al no poder vendre la seua producció a punt de recol•lectar i haver de suportar els costos de producció sense cap tipus de contraprestació econòmica.
4.- L’Ajuntament de Guadassuar inste a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el Govern de l’Estat perquè aquest declare l’exempció de l’IBI rústic del 2009 al municipi de Guadassuar.
5.- L’Ajuntament de Guadassuar inste a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el govern de l’Estat perquè aquest aprove la condonació de les quotes de la Seguretat Social agrària durant els mesos que dure la inactivitat laboral a causa de la reducció en la producció de caqui.
6 -. L’Ajuntament inste al Govern de l’Estat a incrementar el control i vigilància fitosanitària per a evitar l'entrada de plagues, com la del fong del caqui que era desconeguda fins al passat any, per les nostres terres i que poden causar greus perjudicis entre els productors d'un cultiu amb gran acceptació en els mercats.
Guadassuar, 7 d’octubre del 2009


Joan V. Puchol Pérez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada