dimecres, 4 d’abril del 2012

MOCIÓ RETALLS I IMPAGAMENTS ESCOLES DE MÚSICA


Sr. Alcalde de l’Ajuntament de Guadassuar:

En nom del grup municipal Compromís li presente la següent moció  per a la seua consideració, debat i aprovació, si escau, en el pròxim Ple Municipal:


El finançament de les escoles de música, tant dels Centres de Música Autoritzats i Conservatoris com les dependents de les Societats Musicals estan travessant per dificultats com a conseqüència de la política de retalls i impagaments aplicada pel Consell de la Generalitat Valenciana, el que ha provocat les protestes tant de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com de la Federació de Centres de Música Autoritzats i Consevatoris.
1- Per una part la conselleria d'Educació va convocar, el 16 de març, les ajudes de 2012 per a Centres de Música Autoritzats i Conservatoris Municipals. L'ordre es publica tres mesos més tard que en exercicis anteriors (en els mesos de novembre o desembre) i si no s'acceleren els tràmits, tal com asseguren des de la conselleria a la Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris de la Comunitat Valenciana (Fecemac-CV), no s'abonarà fins al final del curs 2013.
L'import de les ajudes experimenta un repunt en 2012 però els 3.400.140 euros suposen una retallada del 34% respecte a 2009. El finançament d'aquests centres educatius sense ànim de lucre va passar de 5,1 milions en 2009 a 2,3 (-54%) en 2010 i 2011 i arrosseguen un desfasament financer acumulat de 7,4 milions.A més, alguns centres tenen pendent el cobrament de 2010 i cap ha rebut la dotació de 2011.
Fecemac-CV, abans Plataforma, considera insuficient el repunt pressupostari i alerta sobre els impagaments d'ajuntaments i conselleria d'Educació que està portant al col·lapse financer l'educació oficial en el seu nivell intermedi. La Federació està preocupada per la situació dels 62 centres de música i conservatoris municipals que empren a 1.200 treballadors i proporcionen estudis a 9.193 alumnes de més de 200 municipis d'Alacant, Castelló i València.
Aquesta Federació espera una resposta de la conselleria a la proposta que va presentar al desembre i en la qual assumia una retallada “sostenible i responsable” del 10% anual. En la seva proposta, sol·licita 5 milions per 2012 en lloc dels 3,4 assignats i ofereix ajornar a tres anys els 4,9 de diferència dels anys 2010 i 2011.
Aquestes reivindicacions compten amb el respatller del PSPV-PSOE, Compromís, EUPV i els seus representants polítics, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana
(FSMCV), els sindicats FETE-UGT (Federació de treballadors de l'Ensenyament) i
STE-PV (Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament), la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Conservatoris de la Comunitat Valenciana (FAPAC-CV) i la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPA-València), entre uns altres. Així mateix, en desenes d'ajuntaments s'han presentat mocions de suport.
2- Per altra part el Consell ha rebaixat un milió d'euros (-20,5%) el finançament de les Escoles de Música dependents de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) per 2012 i ha trencat la seua garantia d'estabilitat. Serafín Castellano, conseller de Governació, després de rebre el premi Euterpe de la Federació el 30 d'octubre va assegurar que “en 2012 no s'a va a rebaixar un euro el finançament de les societats musicals perquè són una prioritat de la Generalitat Valenciana”.
La FSMCV ha manifestat que se sent enganyada davant el compromís de finançament de Castellano per 4.500.000 euros que es queden en 3.575.541 euros després de la resolució de Governació. Aquesta important retallada afecta a l'educació musical no oficial de 60.000 alumnes.
Les escoles de música van sofrir una rebaixa del 54% en 2010 que després de l'acord amb Castellano van quedar en un 23%. En el seu moment, Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, va considerar que l'acord, sense ser totalment satisfactori, pal·liava la situació de les societats musicals i les seves escoles de música.
La Federació va ajornar la seva reivindicació de 15,7 milions per a les societats musicals fins a 2014 per la conjuntura econòmica i després d'aconseguir un acord de 6,4 milions en 2011 que quedava estable per 2012 segons el Consell.
La FSMCV és una associació amb més de 40 anys d'existència que agrupa a 537 societats
musicals d'Alacant, Castelló i València (el 50% del total espanyol) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes de les escoles de música i més de 200.000 socis. Les societats musicals són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana segons un estudi de la Universitat de València.
La conselleria de Governació va publicar recentment en el DOCV, la convocatòria de subvencions destinada a la construcció i remodelació de les infraestructures de les societats musicals en 2012 per un import de 600.000 euros que no experimenta variació respecte a 2011. A més, per a la partida d'adquisició i reposició d'instruments musicals es destinen 166.227 euros, un 22,6% menys respecte a l'any passat (215.000 euros).
L'import assignat en 2011 va suposar un 60% menys que la proposta de 15,7 milions de la Federació al Consell que, posteriorment, va presentar Compromís en les Corts Valencianes i que va comptar amb el suport del PSPV-PSOE i EUPV. La FSMCV manté l'objectiu d'aconseguir aquest finançament que satisfaria de forma adequada les necessitats del col·lectiu.
L'Ajuntament de l'Alc ha aprovat en diverses ocasions mocions relacionades amb retalls que han afectat de manera directa a l'Escola de Música i a la Societat Musical Santa Cecília de Guadassuar. Aquests retalls suposen importants entrebancs per a desenvolupar les activitats musicals al nostre poble.

Davant tot això l'Ajuntament de Guadassuar acorda:
1- Manifestar el seu rebuig cap a l'actitud del Consell de la Generalitat Valenciana que dista molt del necessari recolzament tant als centres de música autoritzats i conservatoris com  a les societats musicals i l'escoles de música dependents d'elles.
2- Exigir al Consell de la Generalitat Valenciana que complete el finançament dels Centres de Música Autoritzats i Conservatoris fins arribar a la quantitat de 5.000.000 euros sol·licitats per la Federació corresponent.
3- Exigir al Consell de la Generalitat Valenciana que complete el finançament de les escoles de música fins arribar a la quantitat de 4.500.000 euros compromesos pel Conseller de Governació Serafín Castellanos.
3- Comunicar el present acord al conseller de Governació de la Generalitat Valenciana, a la Consellera d'Educació, als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes, a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, a la Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris, a l'Escola de Música de Guadassuar i a la Societat Musical Santa Cecília de Guadassuar.

       Guadassuar, 2 d'abril de 2012





Joan V. Puchol Pérez
Portaveu de Compromís

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada