dimecres, 28 de març del 2012

Resum Ple Extraordinari 27/03/2012


Resum de la intervenció de Compromís al Ple

L’únic punt de l’ordre del dia era l’aprovació de Pla d’ajust del govern municipal per fer front al pagament dels deutes de l’Ajuntament amb les empreses i proveïdors, a exigència del govern central.

A la comissió informativa tractàrem el tema i la informació dels deutes de l’Ajuntament de Guadassuar. Els deutes apugen a 6,5 milions d’euros. Corresponen a factures (que no ens han deixat veure) de diversos anys: una del 2001, algunes del 2004, altres del 2006, 2008, 2009, 2010 i 2011. Ens explica el regidor d’Hisenda, Vicent Estruch, un estudi que en el mateix moment ens han repartit, i per tant no havíem pogut estudiar. Amb una observació ràpida, hem pogut apreciar que es fa una previsió d’ingressos i despeses per a 10 anys, els que dura el préstec que pot concedir el govern espanyol per pagar deutes municipals. És una previsió, res més. Perquè quan executen el pressupost real mai han complit el previst. Com que cal fer un estudi més aprofundit i no tenim temps abans d’intervindre, no fem referència a dit estudi.

La meua intervenció comença preguntant si el govern municipal tenia un pla d’ajust abans del decret del govern, perquè les factures ja existien abans del decret. El regidor d’Hisenda em contesta que estaven preparant un pressupost que contemplava els deutes. La qüestió és que, de ser cert, seria la primera volta, perquè no he vist mai cap pressupost del PP que confeccionara cap pla per pagar deutes. I la prova és que hi ha deutes des del 2001.

A continuació pregunte quin serà el cost per al poble de dit pla d’ajust, perquè el préstec generarà interessos . Em contesta que 100.000 euros cada tres mesos.
Per això la meua pregunta següent és lògica: d’on van a traure eixos diners. Em contesta que al pressupost de 2012 han retallat en política social, cultura, esport...

Seguidament indique que a Compromís no ens pareix correcte que als deutes del poble s’hagen inclòs deutes que en realitat no són de l’Ajuntament, sinó de Conselleria i Diputació. Nosaltres no tenim per què pagar interessos per eixos deutes. Si qui deu els diners són eixes administracions, que s’endeuten elles. Per tant, nosaltres proposem demanar que les administracions que deuen diners a l’Ajuntament de Guadassuar ens els paguen.

A partir d’ahí em centre en el decret del govern. Perquè  deixar diners als ajuntaments per pagar els deutes és una magnífica idea. Però com ho ha fet el PP no ens pareix tan bé. És indecent que el Banc Central Europeu deixe els diners als bancs a l’1% i que ara es pretenga cobrar el préstec al 5%, amb permís del govern estatal del PP. L’estat va rescatar els bancs i ells ens ho paguen aixina? (A part d’haver comprat deute, contribuint a l’especulació sobre la prima de risc, que va arruïnar l’estat espanyol i el va posar en una situació quasi de fallida). La nostra proposta: que el govern espanyol exigisca als bancs que l’interés siga de l’1,25%.

Un altre punt del decret que no ens agrada és que dóna preferència als deutes amb empreses que hagen denunciat a l’Ajuntament o que facen una “quita”. Això només ho poden pagar les grans empreses. Les xicotetes i mitjanes empreses haurien de renunciar al 50% del deute si volen cobrar, la qual cosa és totalment injusta. Compromís demana que al decret es done prioritat per a pagar a xicotetes i mitjanes empreses.

Finalment, el problema (a part de la mala gestió i despilfarro del PP en aquests anys) se pot solucionar fent una llei de finançament local més justa per als ajuntaments, dotant-los del pressupost més d’acord amb els serveis que presten els ajuntaments, l’administració més pròxima als ciutadans i les ciutadanes. Per tant, demanem que el govern espanyol aprove una llei de finançament local que repartisca els diners d’una manera més equilibrada, ja que els ajuntament són les administracions que menys diners reben de l’estat.

Per totes eixes raons, votem en contra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada