dijous, 22 de març del 2012

ESTALVI ENERGÈTIC O EL TIMO DE l'ESTAMPETA?


EL QUE HAS DE SABER SOBRE EL NOU ENLLUMENAT
El govern (?) de PP de Guadassuar ha aprovat amb els seus vots canviar l’enllumenat dels carrers i places de poble per una altre més eficient i que consumisca menys per estalviar en la factura de la llum. Fins ací estem d’acord. Però el problema està en com ho volen fer i amb quins números, que al final són diners que totes i tots hem de pagar.

Primer presenten un estudi de l’enginyer municipal, al qual diuen que no li van a fer cas. De fet, ni ens van dir que existia (però investigant, Compromís ho vam poder saber). En dit estudi es fa un pressupost per a fer totes les instal·lacions necessàries per estalviar més del 40% de la factura. La inversió necessaria suposa 342.360,88 euros, de manera que amb l’estalvi de 7,6 anys la instal·lació estaria pagada. Si tenim en compte el gasto de manteniment, la inversió es recuperaria en 5,8 anys, ja que no en fa falta tant, per ser una instal·lació nova.

Però la proposta que aprova el PP és un contracte per 13 anys a raó de 200.000 euros anuals. Si fem números, això vol dir 2,6 milions d’euros en total, que és una barbaritat. I en eixe moment ens diuen que han afegit els 600.000 euros que li deuen a Iberdrola, Nexus i la Cooperativa elèctrica de Guadassuar. Tornem a fer números: la inversió i el deute sumen 942.360,88 euros. Fins a 2,6 milions que acabarem pagant, és més del doble. O siga, que com els bancs ja no es fien del nostre Ajuntament, li passen el deute a una empresa, a canvi d’uns interessos i uns beneficis, que pagarem tots i totes. En realitat es tracta d’una operació de finançamet encobert del deute, creant una factura major. Estalviar en la factura de la llum?
Finalment, en la proposta que ens van presentar volien canviar les bombetes de llum per unes noves d’inducció magnètica, mentre la proposta de l’estudi recomanava unes altres. Investigant sobre la inducció magnètica, hem sabut que els dos gran fabricants mundials (Philips i Osram) no les fabriquen. Per què deu ser? Solament vam trobar exemples de ciutats amb eixe enllumenat en països en vies de desenvolupament (Mèxic, per exemple, on es parla prou malament), però no a Europa. Per què deu ser? Els tècnics i enginyers independents consultats ens van dir que no les recomanen perquè no estan suficientment provades. No se sap quin efecte poden tenir les ondes magnètiques que generen sobre les persones, que també generen interferències elèctriques, que són molt cares, que es fabriquen a Xina, i que els comercials les intenten col·locar on poden, sobretot en països on la legislació no és molt estricta, ja que en molts casos no estan homologades.

Amb els 200.000 euros anuals que li volen pagar a l’empresa, en dos anys estaria tota la nova instal·lació pagada i en pocs anys, amb els estalvis i altres mesures, s’aniria pagant el deute. Per què el PP vol empenyar al poble amb 2,6 milions d’euros? Qui es beneficia de tot açò?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada