diumenge, 3 de març del 2024

MÉS SOBRE L'AIGUA POTABLE

Al ple de febrer de 2024 es va tractar el tema de la nova licitació de la gestió de l'aigua potable, ja que el tribunal declarà il·legal la licitació que va fer el PP el 2012 i també la que es va fer el 2015, també del PP. La conseqüencia d'açò és que la licitació que va guanyar Hidraqua, pagant 600.000 euros de cànon, va ser anul·lada pel tribunal i l'ajuntament havia de pagar 810.104,58 euros en concepte de compensació a Hidraqua: paga el poble.

Podeu llegir tot açò amb més detall: https://joanpuchol.blogspot.com/2015/01/la-gestio-del-pp-de-laigua-potable.html

En accedir al govern el juny de 2015, Compromís demanà al tribunal temps per a treballar alternatives, com la creació d'una cooperativa de l'aigua o d'una empresa municipal o mixta. Per uns problemes de legalitats, econòmics, etc., estes solucions no s'han pogut aplicar al nostre poble i hem quedat obligats a traure la gestió de l'aigua potable a licitació pública perquè ho gestione una empresa. Pels anys que han passat, com que Hidraqua ha continuat donant el servei, Guadassuar pagarà 403.416,14 euros a Hidraqua, diners inclosos al pressupost de 2023.

Vam decidir que la complexitat de la documentació a realitzar, i vistes les conseqüències d'haver fet malament les coses pel PP, calia contractar alguna empresa especialitzada  en la redacció i preparació de la documentació necessària. També vam decidir, donada la importància del tema i la duració del contracte, que crearíem una comissió amb presència de tots els grups polítics municipals per a estar informats i aportar allò que cada u considerara oportú. 

L'empresa assessora es contractà per licitació pública i es posà a treballar d'acord amb allò que se li anava dient des de la comissió conjunta de l'aigua. Amb treball ja avançat perquè es poguera aprovar el 2023 o primers de 2024, hi ha eleccions i hi ha canvi de govern: torna el PP.

Al ple de febrer de 2024, el ple conté un punt de l'orde del dia on es proposen un canvis.

Transcric ací la meua intervenció:

Durant el nostre govern es va crear una comissió per al seguiment del nou contracte del subministrament de l’aigua potable. En eixa comissió estaven representats tots els grups polítics sense distinció per tal d’aconseguir el màxim consens possible i la màxima transparència. Esta comissió va treballar junt amb el tècnic de l’empresa selecionada fins a les eleccions municipals, i després ja no s’ha convocat més.

Ara observem que en este ple es porten propostes que no s’han treballat en esta comissió i que s’han introduït de manera unilateral pel PP, cosa que dona a entendre que una vegada al govern ja no li interessa ni el consens ni la transparència, i ens trobem amb una proposta que és una imposició, una manera de treballar ben diferent.

Dit açò i entrant en el tema, observem fonamentalment 2 canvis en la proposta que estàvem treballant en la comissió conjunta:

1- Es passa d’una proposta per a 10 anys a un contracte per a 20 anys. Com que no s’ha convocat la comissió no hem pogut valorar amb el tècnic les diferències entre les dos propostes o altres diferents que es podrien haver fet.

2.-Es proposa introduir al contracte que l’empresa que s’ho quede es gaste mig milió d’euros en inversions en la xarxa de l’aigua potable, quan en les reunions de la comissió ens inclinàvem més a favor de no incloure inversions al contracte perquè al final ho acaben pagant els veïns i faran més cara la factura de l’aigua, mentre que si les inversions les fa l’ajuntament cada any dins del seu pressupost, i considerant que hi ha subvencions per a este tipus d’inversions, com ara el nou Pla d’Inversions de la Diputació que obliga que un mínim del 10% del total de la subvenció es destine obligatòriament al cicle integral de l’aigua, i això farà que els diners invertits condisquen molt més i no encarisquen la factura de l’aigua que paguem cada família.

Per tant demanem que el tema quede sobre la taula, que es convoque reunió de la comissió de l’aigua i es done tota la informació necessària per a poder prendre una decisió amb coneixement de les conseqüències que això tindrà en el servei i en la factura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada