dimecres, 16 de març del 2011

MOCIÓ TV3 (APROVADA Ple 31/03/2011)

Joan V. Puchol Pérez, portaveu del Grup Polític Municipal COMPROMÍS per Guadassuar de l’Ajuntament de Guadassuar, presenta al Ple la següent

MOCIÓ

La Constitució Espanyola estableix en l’article 3 un principi de protecció del pluralisme lingüístic. L’apartat tercer d’aquest precepte conté un mandat dirigit al conjunt dels poders públics de l’Estat d’especial respecte i protecció de les distintes llengües i modalitats lingüístiques que conformen el patrimoni cultural comú. D’una manera més específica, l’article 20, apartat tercer, del text constitucional exigeix que en l’accés dels grups socials i polítics més significatius als mitjans de comunicació dependents dels ens públics es respecte el pluralisme de la societat i de les diverses llengües d’Espanya. Aquesta última previsió posa de manifest la singular rellevància dels mitjans de comunicació audiovisual a l’hora de promoure i difondre el plurilingüisme.

En el marc del Consell d’Europa, un fet normatiu especialment rellevant en aquest àmbit és la ratificació l’any 2001 per part de l’Estat espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, la qual estableix obligacions específiques de protecció d’aquestes llengües en l’àmbit dels mitjans de comunicació. La finalitat primordial de la Carta Europea, explicitada en el preàmbul, és la protecció i el foment de les llengües que hi són definides com a manifestació de la diversitat i riquesa cultural d’Europa, finalitat que des del moment que va ser incorporada com a dret intern de l’Estat espanyol, i tal com va observar el Consell d’Estat, fa palesa la “vinculació dels compromisos continguts en la Carta amb un principi constitucionalment reconegut com és ara el de la protecció de la diversitat cultural i lingüística” (Dictamen del Consell d’Estat núm. 1.492, de 3 de desembre de 1992).

Correspon a l’Estat, com a responsable de l’aplicació de la Carta en un àmbit de la seua competència i amb un abast supraautonòmic, impulsar les disposicions normatives i les mesures tècniques que permeten que els canals digitals de la ràdio i la televisió de titularitat d’una comunitat autònoma que emeten totalment o majoritàriament en les llengües protegides per la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries siguen rebuts en l’àmbit geogràfic de les altres comunitats autònomes o territoris d’altres Estats que compartesquen un mateix sistema lingüístic. Amb la voluntat de cercar un nou consens en un tema tan fonamental per a la vida democràtica com és la promoció i difusió del pluralisme lingüístic en els mitjans de comunicació.

Tot plegat determina la necessitat del dictat d’una llei que formule de forma clara, general i amb seguretat jurídica, els principis i mesures reguladores de l’ús de l’espai radioelèctric a fi de permetre l’intercanvi i la recepció recíproca de les emissions de ràdio i televisió digitals entre les comunitats autònomes que comparteixen un mateix sistema lingüístic, és a dir, que conformen una comunitat lingüística. En el seu Dictamen 1.492/92, de 3 de desembre de 1992, sobre la ratificació per part d’Espanya de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, el Consell d’Estat ja va destacar que “són diversos els aspectes de la Carta que incideixen en matèria legal”, per a l’aplicació de la qual es fan necessàries reformes en el pla legal. D’acord amb l’article 11, apartat segon, de la Carta, es pretén amb això afavorir la creació d’espais de comunicació de les llengües catalana –que rep també la denominació jurídica de valencià, compatible i no contradictòria amb l’anterior, segons allò que estableix tant l’òrgan estatutàriament competent de referència lingüística, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, com una jurisprudència reiterada del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem i dels tribunals ordinaris valencians i estatals--, de la llengua èuscara i de la llengua gallega.

Davant la situació jurídica i administrativa creada especialment per l’arribada de les emissions de TV3 al País Valencià, que finalment ha comportat el cessament de les mateixes per part de les entitats privades que les han promogut durant els darrers anys i amb la finalitat de trobar una solució satisfactòria de consens entre els governs d’ambdós territoris

Per tot això l’Ajuntament de Guadassuar acorda:

1r.- Instar el Govern Central a prestar conformitat immediata a la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular 'Televisió sense fronteres', per tal de garantir les

emissions de totes les televisions realitzades total o parcialment en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic.

2n.- Instar el Govern Central a que habilite un canal múltiplex addicional de TDT.

3r.- Instar el Consell Valencià i el Govern Català a arribar a un acord de reciprocitat pel que fa a les emissions de TV3 i els altres canals públics catalans i Canal 9 i la resta de canals públics valencians, que permeta que tots siguen rebuts en el conjunt del territori valencià i català.

Guadassuar, 24 de febrer de 2011


Signat: Joan V. Puchol Perez

Grup municipal COMPROMÍS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada